Keltiskt sväng för äldres gäng

Under sommaren arrangerar Västmanlandsmusiken en utomhusturné där boende på äldreboenden i regionen kan ta del av coronaanpassad livemusik, framförd av professionella musiker. Projektet är ett samarbete med Västerås stad och pågår just precis nu. VLT hängde med när folkduon Woodlands kom till Gotlandsgatans äldreboende i Västerås.

Klockan ska strax slå elva och delar av publiken kommer gående på led genom trädgården, några av de som är rullstolsburna får skjuts av en kompis eller av personal med visir för ansiktet. Andra har satt sig till rätta ute på sina balkonger. På behörigt avstånd har Kristina Leesik och Justyna Krzyzanowska i duon Woodlands packat ur bilen, riggat upp högtalare, fiol och den 20 kilo tunga harpan.

Justyna Krzyzanowska och Kristina Leesik i duon Woodlands spelar för Gotlandsgatans äldreboende i Västerås. Bild: Sara-Märta Höglund

– Nu ska vi spela några svängiga låtar som vanligtvis brukar framföras i pubmiljö, där musikerna kanske dricker någon öl mellan låtarna.

Solen skiner och från publiken hörs spridda fniss när Kristina Leesik och Justyna Krzyzanowska ger en liten bakgrundshistorik till de traditionella danser från Skottland och Irland som de framför. Under en dryg halvtimme hinns även några klassiska svenska visor med, samt en ”karantänspolka” som Kristina nyligen skrivit. När duon sedan frågar publiken om ett extranummer vill åhörarna ha två. En av de boende som tagit plats på första raden är Jarl Håkon Råket.

– Det här var väldigt fint! Jag tyckte om alltihop!

Han får medhåll av Gunvor Karlsson.

– Det är så bra att de kommer hem till gården, en del av oss har svårt att gå och kommer de hit är vi fler som kan lyssna. Vi kan gärna hälsa dem välkomna igen.

Jarl Håkon Råket och Gunvor Karlsson njuter av konserter i trädgården. Utomhusturnén är ett samarbete mellan Västmanlandsmusiken och Västerås stad. Bild: Sara-Märta Höglund

Medan publiken skingras gör sig Justyna och Kristina redo att åka till nästa spelning för dagen, den andra av tre. Under en period på fyra veckor är de inbokade på 60 olika äldreboenden. På de flesta ställen råder besöksförbud och de boende som duon spelar för har inte träffat anhöriga eller någon annan utanför bostaden på länge.

– Vi har mötts av både skratt och gråt och vi blir vi förstås väldigt berörda också, berättar Kristina.

Woodlands är en av två grupper som uppträder utomhus på äldreboenden i regionen i sommar, givetvis på behörigt avstånd.

Bild: Sara-Märta Höglund

På vissa platser har alla i publiken suttit inomhus utan att Kristina och Justyna har kunnat se personerna de spelar för.

– Det är väldigt speciellt, men då får man tänka på att det man gör faktiskt betyder något för den som är där inne, säger de.

Några spelningar har fått ställas in på grund av regn och att spela utomhus kommer även med en del nya utmaningar.

– Plötsligt såg jag att det satt en jättestor spindel på en av strängarna under tiden jag spelade, skrattar harpisten Justyna.

Innan pandemin bröt ut hade Woodlands ett digert sommarschema planerat med framträdanden på festivaler och i kyrkor, men från en dag till en annan ställdes allt in eller sköts på framtiden.

– Vi är så glada över det här. Publiken uppskattar det samtidigt som kulturen stöttas, man önskar att alla fick ta del av ett sånt här initiativ, säger de.

De är båda utbildade på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, men det var under studietiden i Glasgow de först lärde känna varandra. Där kom de att dela lägenhet i ett område som hette just Woodlands och så fick duon sitt namn. Nu har de spelat keltisk folkmusik tillsammans i tre år.

Direkt efter spelningen packar Kristina och Justyna ihop och kör mot nästa spelning. Under en period på fyra veckor genomför de uppemot tre spelningar om dagen.

När veckan är slut lämnar de över stafettpinnen till musikerna i Triolin som spelar för äldre i regionen under ytterligare fyra veckor. För Woodlands väntar ett kort sommarlov innan de släpper sitt självbetitlade debutalbum i början av augusti.

Sara-Märta Höglund för VLT

Läs mer på vlt.se

Previous
Previous

Recension av Tinsel Music Magazine